SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDITI ZA MLADE

16.08.2019.
Novosti

Od 10. rujna ove godine, svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, jednu od demografskih mjera kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već treću godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj.
 
Riječ je o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, ove godine izglasane su i izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.
 
Očekuje se veliki interes mladih, stoga ih je ministar pozvao da već sada krenu s pripremom dokumentacije te naglasio da će svi koji dostave valjanu i pravodobnu dokumentaciju dobiti subvenciju. Istaknuo je i kako će sljedeće godine javni poziv biti raspisan dva puta – u ožujku i rujnu, za sve one koji neće ući u ovaj krug.
 
Sve ostale informacije o načinu prijave, uvjetima i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na stranicama: Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja  te Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama