U OPĆINI PUNAT OBILJEŽAVAMO SVJETSKI DAN KASTRACIJE

21.02.2020.
Novosti

Svake godine posljednjeg utorka u veljači obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka u više od 70 zemalja svijeta s ciljem poticanja sprječavanja nastajanja neželjenih životinja te promicanja drugih prednosti ovog rutinskog veterinarskog zahvata. U obilježavanje se ove godine uključila i Općina Punat te je s Veterinarskom stanicom Rijeka, Ambulantom Krk dogovoreno sufinanciranje kastracije mačaka u vlasništvu stanovnika Općine Punat.
Pozivaju se svi vlasnici mačaka s područja naše općine da se odazovu ovoj akciji te da svi oni koji se još nisu odlučili za trajnu kastraciju svojih mačaka, to učine. Kastracija mačaka važna je za same životinje, životinje koje ih okružuju, za njihove skrbnike, a i ostale ljude s kojima životinje dolaze u dodir, kao najbolji način prevencije neželjenih mačića te kao prevencija od upala, tumora reproduktivnih organa i ostalih često i smrtonosnih bolesti. Samo jedna mačka i njezino potomstvo kroz 7 godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića. Kastracijom se uz sprječavanje nekontrolirane populacije mačaka sprječava i psihička patnja životinje, odnosno njezina depresija, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće u potrazi za partnerom. Danas se kastracija obavlja rutinski i životinja već nekoliko sati nakon operacije može sve obavljati samostalno.
Budite savjestan skrbnik te omogućite svojim kućnim ljubimcima kastraciju.
Općina Punat sudjelovati će u svim troškovima, Vaša jedina obaveza je donijeti svoju macu ili mačka u veterinarsku ambulantu u Krk u razdoblju od 26. veljače do 26 ožujka 2020. godine, od ponedjeljka do petka do 12 sati te svojem ljubimcu, uz predočenje osobne iskaznice, omogućiti kastraciju.

U galeriji - napuštene životinje koje traže dom