Jeste li ispunili svoje obveze? Kazna za napuštanje životinja do 30 tisuća kuna; rok za kontrolu mikročipiranja pasa 30. 6. 2018.

Novosti

26. listopada 2017. na snagu je stupio novi Zakon o zaštiti životinja koji donosi mnoge pozitivne novosti, ali propisuje i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne građane. Stoga nastojimo upoznati stanovnike Općine Punat s novostima i obvezama.

Gotovo su udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna. Odgovornost  je vlasnika osigurati prikladne uvjete za pse i omogućiti im slobodno kretanje.

Ističemo i obvezu registriranja svih uzgoja životinja za prodaju te objave broja mikročipa psa i broja mikročipa majke psa pri oglašavanju pasa u svrhu prodaje.

Komunalni redari ovim Zakonom imaju bolje definirane svoje ovlasti, a prihod od novčanih kazni koje naplate ide jedinicama lokalne samouprave za zbrinjavanje napuštenih životinja. 

Novi Zakon o zaštiti životinja zabranjuje i: nastupe životinja u cirkusima, držanje u zatočeništvu medvjeda (osim u zoološkim vrtovima i skloništima) i dupina, bacanje petardi na životinje, prodaju tvorova u trgovinama, čupanje perja živoj peradi, korištenje kopitara za izvlačenje drva iz šume (osim u teško pristupačnim područjima), držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima i u svrhu prikazivanja javnosti; ubadanje, vješanje, potapanje, gušenje ili namjerno gaženje životinja prijevoznim sredstvima; spolni odnos sa životinjama pri čemu se osobi, uz novčanu kaznu, može izreći i oduzimanje kućnog ljubimca i zaštitna mjera zabrane držanja i nabavljanja druge životinje.

ZAKONSKE OBVEZE SKRBNIKA PASA - LETCI U PRILOGU:

Osvježeno 7. studenog 2017. u 9:12 h
 


 

26. listopada 2017. godine stupio je na snagu novi Zakon o zaštiti životinja koji donosi važne novosti za sve vlasnike. Danom stupanja na snagu Zakona, zabranjeno je ubijanje životinja u skloništima, ali su propisane i veće kazne za neodgovorne skrbnike:
- Kazna za napuštanje životinja iznosi do 30 tisuća kuna; a rok za kontrolu mikročipiranja pasa  je 30. lipnja. 2018. godine.

Novi Zakon o zaštiti životinja donosi mnoge pozitivne novosti, ali propisuje i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne građane, odgovorne osobe, gradove i županije kako bi se Zakon mogao uspješno provoditi u praksi. Gotovo su udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna.

NOVI ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA

Upoznajte se na vrijeme s novim propisom i svojim obvezama!
 

Prilog: