Okupljanje civilnih udruga otoka Krka: Svjetske krize doći će i na Krk - kako ih dočekati?!

15.03.2023.
Obavijesti

Ako barem ovlaš pratite medije znate da se u svijetu događaju razne krize. Znanstvenici iz sustava UN-a naročito upozoravaju na dramatične posljedice djelovanja nekoliko kriza istovremeno, što će se sve češće događati. To zovu „Savršenom olujom“ – kada istovremeno djeluju klimatska kriza, gubitak bioraznolikosti i oskudica vode.
 

Kad su u pitanju klimatske promjene mi smo treća najranjivija zemlja u Europi. Kako se klima sve brže mijenja, nije pitanje hoće li se i kod nas događati klimatski ekstremi, već KADA, kako intenzivni i s kakvim posljedicama na naš život. Iskustva iz cijelog svijeta su pokazala da kad se na mnogo mjesta istovremeno događaju krize, lokalno stanovništvo se sa svojim krizama mora nositi samo.  Što je stanovništvo bolje pripremljeno, povezano, solidarno, lakše prebrođuje krize.
 

Tranzicijska inicijativa TIKO otok Krk poziva predstavnike civilnih udruga otoka Krka na okupljanje koje će se održati u ponedjeljak, 20. ožujka 2023. godine, u Društvenom domu Omišalj, Ul. Pušća 121, Omišalj, s početkom u 18.00 sati, kako bi poveli raspravu o tome što se zajedničkim snagama može poduzeti da kroz najavljene i nenajavljene krize naša lokalna zajednica što bolje prođe. Na skup će biti pozvano i nekoliko profesionalaca iz jedinica lokalne samouprave te iz komunalne i društvene sfere. Zbog prostorno-organizacijskih ograničenja moli se da udruge delegiraju samo po DVA člana. Okupljanje će facilitirati Nenad Maljković iz Tranzicijskog središta za Hrvatsku, zvanični međunarodni trener za tranziciju pri Transition Training Community of Practice.