Kreću 19. "Dani maslina"

26.09.2014.
Novosti
Program Dana maslina 2014.

Edukacije, degustacije, izložbe, sajmovi kolača i planinarski pohodi maslinarskim putevima, samo su dio ovogodišnjeg ponude tradicionalnih „Dana maslina“. Puntari na ovaj način još jednom odaju počast tom neizostavnom ljekovitom plodu, bez kojeg je mediteranska kuhinja apsolutno nezamisliva.


Da Punat oduvijek živi uz maslinu već poznato je svima. Također poznato i iznimno cijenjeno i izvan granica države je i puntarsko maslinovo ulje. Ove ćete godine tako unutar programa Dana maslina koji će trajati od 3. do 12. listopada 2014. godine, imati priliku sudjelovati u berbi maslina, ali i posjetiti neki od puntarskih restorana i uživati u specijalitetima na bazi maslina. Moći ćete “guštati” u degustaciji ulja i drugih maslinovih kulinarskih delicija, kao i pogledati izložbu rukotovorina i suvenira od maslinovog drva. Ako ste više sportski tip, ove će godine roditelje s djecom razveseliti i uvođenje Obiteljske biciklijade prilagođene rute dužine 18 km, dok sve ostale čekaju standardne sportsko- rekreativne staze biciklijade “Osvoji Crni Biser”. 
Jačanje opće svijesti u Hrvatskoj i svijetu o kvaliteti i zdravstvenom čimbeniku maslinovog ulja rezultiralo je procvatom puntarskog maslinarstva. Sve snažnijoj obnovi i razvoju maslinarstva u Puntu pogoduje i povećanje potražnje, a što je dovelo do rasta cijena maslinovog ulja. Danas nam puntarsko maslinovo ulje donosi brojne nagrade na državnim i inozemnim natjecanjima za kvalitetu maslinovog ulja. “Dani maslina" već godinama povezuju turizam i maslinarstvo a samim time i doprinose promociji i valorizaciji ove grane naše tradicionalne puntarske poljoprivrede. ”. Cjeloviti program puntarskih “Dana maslina” pronaći ćete na u prilogu.