Oko 100 tisuća eura iz EU fondova za projekt Oživljen Kras

12.11.2014.

 Novcem iz fondova općina Punat s partnerima, obnavlja stare suhozide, maslinarske puteve i kapelice


 
Općina Punat zajedno je s partnerima krajem veljače 2012. godine kandidirala projekt «Očuvanje raznolikosti na kraškim područjima uz pomoć revitalizacije kulturne i renaturacije prirodne baštine – pod akronimom - OŽIVLJEN KRAS» u okviru Programa Europske unije: IPA operativni prekogranični program Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013. godine. U sklopu istog projekta izradit će se i Strategija upravljanja kraškim krajolikom, koja će poslužiti kao temelj svim sličnim projektima koji će uključivati kraške krajolike.
 
Općina Punat na projektu surađuje s partnerima, Općinom Vrbnik i Kobilarnom Lipica iz Slovenije, a ukupna investicija svih partnera procjenjuje se na 329.545,71€, od čega se za aktivnosti Općine Punat planira 100.189,05€.  Sufinanciranje Europske unije iznosi 85.160,69€ (85%), a ostatak od 15 % projekta financirat će općina sama.
 
Još smo krajem protekle zime, točnije 19. veljače 2014. godine od strane provedbenog tijela Programa zaprimili uvjetno odobrenje projekta Oživjeli KRAS, dok su Sporazum  o partnerstvu potpisan je 11. studenog 2014. godine u Lipici, između Vrbnika, Punta i Lipice, dok je Ugovor o sufinanciranju provedbe operacije “Očuvanje raznolikosti na kraškim područjima uz pomoć revitalizacije kulturne i renaturacije prirodne baštine”, potpisan još 23. listopada 2014. godine. Potpisnici su Kobilarna Lipica, kao vodeći partner projekta i Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, kao Provedbeno tijelo IPA HR-SLO Programa. ovime je I formalno dogovorena sanacija maslinarskih puteva, starih suhozida i općenito kraških krajobraza u sve tri općine, a sada je na nama da projekt finaliziramo.
 
Rok za provedbu svih aktivnosti obuhvaćenih projektom je 17. lipnja 2015. godine. Ciljevi i rezultati projekta bit će predstavljeni i građanima, organizacijom posebnih prezentacija koje će na vrijeme biti najavljene.